Over mij

Saskia Uilenberg

Meer van het leven genieten

na trauma

Tijdens een canyoning-uitje in een smalle rivier in de bergen, werden wij, twee groepen en twee gidsen, samen 23 mensen, ineens overvallen door een vloedgolf, vlak voor een waterval van 17 meter, met onderaan grote rotsen.

We hoorden de gids ferm en duidelijk roepen dat we ons vast moesten maken. Een geschatte vier seconden later kwam de golf. We hadden allemaal een wetsuit aan en een harnas met twee karabijnhaken aan een koord voor de steilste delen van het parcours.

Dankzij de opdracht van de gids en ongelooflijk veel geluk, waren we net op tijd vast toen de golf ons over de rand van de waterval heen tilde. Met z’n twaalven hingen we als een tros druiven aan het touw, net buiten de waterval, behalve ik. Ik zat er midden in.

Gelukkig met mijn gezicht naar beneden gericht, ik kon ademhalen. Ik kon geen kant op, vastgeklemd tussen de rotswand, het bulderende water en het touw. Ik verloor binnen een paar minuten het bewustzijn.

Op een gegeven moment was ik weer bij kennis en uit de waterval, geen idee hoe. Ik werd gevraagd om naar een rotsspleet te klimmen waar anderen al waren. Eenmaal daar zag ik tot mijn verbijstering een aantal mensen nog watertrappelen, enkele meters voor de waterval, zich vasthoudend aan kleine takjes en aan elkaar bij de rotswand, net uit de stroming van het water.

Twee helikopters hebben ons geëvacueerd vlak voordat het donker werd. Geen gewonden, geen doden. Door het oog van de naald.

Lang leve trauma therapie!

Mijn gedrag veranderde in de loop van de daarop volgende weken. Waarom voelde ik mij zo rot? Ik was toch blij om het overleefd te hebben? Er over praten, er over schrijven, begripvolle mensen, stoer doorgaan, niets hielp. Ik voelde mij iedere dag slechter in mijn vel zitten. Ik besloot om hulp te vragen. Lang leve trauma therapie! Zonder te overdrijven voel mij nu beter dan ooit.

Nieuwsgierig en leergierig als ik ben, verdiepte ik mij in trauma en herstel en raakte zo gefascineerd, dat ik nu de opleiding tot Somatic Experiencing Practitioner volg. Een methode ontwikkeld door Peter Levine, gebaseerd op ons natuurlijk vermogen om spanning los te laten.

Ik heb gemerkt dat het in veel gevallen mogelijk is om (deels) van medisch onverklaarbare klachten af te komen.

Ik heb ook gemerkt dat klachten in de loop der jaren kunnen verergeren. Soms ontstaan er nog meer. Medicijnen of ingrepen kunnen gedurende kortere of langere tijd symptomen onderdrukken of verhelpen. Het is fijn als je daar baat bij hebt.

In mijn werk als tandarts ben ik regelmatig bezig met het repareren van afgebroken of ingekorte tanden en kiezen. Veel gebitsschade vindt plaats naar aanleiding van stress en uit zich bijvoorbeeld in het klemmen of knarsen van de gebit, vaak ongemerkt ’s nachts en gedurende maanden of jaren. Repareren van het gebit haalt de oorzaak niet weg. Het voorkomt wel ergere gebitsschade. Als de omstandigheden gelijk blijven, helpt het slechts tijdelijk, zelfs als jij jouw gebit tip top verzorgt.

Hoe blij ik met mijn werk als tandarts ook ben, ik wil graag veel meer preventief bezig zijn en help je nu als ervaringsdeskundige jouw ongeluk te verwerken zodat je meer ruimte krijgt voor herstel.

Wat jou is overkomen is een feit, wat je daarna doet of niet doet, is deels jouw keuze.

Ben je nieuwsgierig geworden
of ik je zou kunnen helpen?

Ik nodig je uit voor een gratis en geheel vrijblijvend telefonisch gesprek.
Bel mij hierover of vul onderstaand formulier in.

06 19400402.

De voicemail komt soms niet aan dus mocht ik niet reageren, is een e-mail bericht wellicht een goed idee.

14 + 5 =

Wacht je langer dan 48 uur op een reactie van mij, check dan alsjeblieft je spamfolder.