Over mij

Saskia Uilenberg

Meer van het leven genieten

na trauma

Tijdens een canyoning-uitje in een smalle rivier in de bergen, werden wij, twee groepen en twee gidsen, samen 23 mensen, ineens overvallen door een vloedgolf, vlak voor een waterval van 17 meter, met onderaan grote rotsen.

We hoorden de gids ferm en duidelijk roepen dat we ons vast moesten maken. Een geschatte vier seconden later kwam de golf. We hadden allemaal een wetsuit aan en een harnas met twee karabijnhaken aan een koord voor de steilste delen van het parcours.

Dankzij de opdracht van de gids en ongelooflijk veel geluk, waren we net op tijd vast toen de golf ons over de rand van de waterval heen tilde. Met z’n twaalven hingen we als een tros druiven aan het touw, net buiten de waterval, behalve ik. Ik zat er midden in.

Gelukkig met mijn gezicht naar beneden gericht, ik kon ademhalen. Ik kon geen kant op, vastgeklemd tussen de rotswand, het bulderende water en het touw. Ik verloor binnen een paar minuten het bewustzijn.

Op een gegeven moment was ik weer bij kennis en uit de waterval, geen idee hoe. Ik werd gevraagd om naar een rotsspleet te klimmen waar anderen al waren. Eenmaal daar zag ik tot mijn verbijstering een aantal mensen nog watertrappelen, enkele meters voor de waterval, zich vasthoudend aan kleine takjes en aan elkaar bij de rotswand, net uit de stroming van het water.

Twee helikopters hebben ons geëvacueerd vlak voordat het donker werd. Geen gewonden, geen doden. Door het oog van de naald.

Lang leve somatic Experiencing!

Mijn gedrag veranderde in de loop van de daarop volgende weken. Waarom voelde ik mij zo rot? Ik was toch blij om het overleefd te hebben? Er over praten, er over schrijven, begripvolle mensen, stoer doorgaan, niets hielp. Ik voelde mij iedere dag slechter in mijn vel zitten. Ik besloot om hulp te vragen. Lang leve trauma therapie! Zonder te overdrijven voel mij nu beter dan ooit. Ook heb ik sindsdien meer plezier in mijn werk.

Nieuwsgierig en leergierig als ik ben, verdiepte ik mij in trauma en herstel en raakte zo gefascineerd, dat ik de opleiding tot Somatic Experiencing Practitioner heb gevolgd. Een methode ontwikkeld door Peter Levine, gebaseerd op ons natuurlijk vermogen om spanning los te laten.

Ik heb aan den lijve gemerkt dat het mogelijk is om spanning duurzaam los te laten, dat het zeker niet vanzelf gaat, dat het soms best oncomfortabel kan zijn, dat het ook met humor kan, dat het heel bevrijdend is en dat het al die moeite, tijd en energie meer dan dubbel en dwars waard is! Je hoeft zeker geen ongeluk te hebben gehad om dit te mogen ervaren.

In mijn werk als tandarts ben ik regelmatig bezig met het repareren van afgebroken en ingekorte tanden en kiezen naar aanleiding van gebitsslijtage, met het leggen van vullingen naar aanleiding van gaatjes. Ook in super goed verzorgde gebitten. Veel gebitsschade vindt plaats naar aanleiding van stress, want daar kun je volkomen onbewust van gaan klemmen of knarsen, ’s nachts of overdag, vaak beide. Je kunt van chronische stress ook gaatjes krijgen, doordat je minder speeksel aanmaakt.

Hoe blij ik met mijn werk als tandarts ook ben, ik wil veel veel meer preventief bezig zijn en help je nu graag met alles wat ik heb ervaren en geleerd zodat je meer ruimte krijgt voor jezelf, meer energie over houdt en meer plezier in je werk en in je leven ervaart.

Wat jou is overkomen is een feit, wat je daarna doet of niet doet, is deels jouw keuze.

Ben je nieuwsgierig geworden
of ik je zou kunnen helpen?

 

Voor het maken van een eerste afspraak zal het iets langer duren dan gewoonlijk, er is op dit moment een wachttijd voor nieuwe inschrijvingen.

Je bent zeker welkom om via onderstaand formulier een bericht te sturen.

Ik kan je natuurlijk niets beloven.

06 19400402.

De voicemail komt soms niet aan, als je langer dan drie werkdagen op een  reactie wacht, kun je het beste een sms sturen of onderstaand formulier invullen.

8 + 7 =

Wacht je langer dan drie dagen op een reactie van mij, check dan alsjeblieft je spamfolder.